Китай отваря икономиката си, обяви Си Цзинпин

Китайските реформи и откритост със сигурност ще доведат до успех, заяви президентът Си Цзинпин на азиатския икономически форум в Боао, известен като Китайския Давос, предаде Ройтерс цитирана от БТА.

Откриването води до напредък, а затварянето - до изоставане, подчерта Си.

Китай никога няма да заплашва други страни и да опитва да подкопае съществуващия международен ред, увери Си Цзинпин, цитиран от ТАСС. Той добави, че Пекин ще защитава глобалния мир и ще подкрепя международния ред.

В новата епоха социализмът с китайска специфика ще се развива според четири основополагащи принципа - последователни реформи, активни мерки за стимулиране на развитието, засилване на откритостта и оказване на съдействие на целия свят, подчерта китайският президент.

"В съвременния световен ред са се оформили тенденции, при които мирът и сътрудничеството са неразривно свързани и от тях са заинтересувани всички жители на нашата планета", заяви Си.

"Мисленето от времето на Студената война и игрите с нулев резултат (означаващо, че печели само една страна, а другата губи - бел. ТАСС) вече е остаряло и няма бъдеще. Общите проблеми могат да се премахната само чрез последователни общи мерки, насочени към подкрепата на мира и развитието и към общи действия", подчерта той.

Освен това Китай ще отвори още повече пазарите си, особено в сферите на финансите и застраховането, ще премахне ограниченията пред инвестициите, ограничения в областта на производството и автомобилостроенето, ще засили мерките за защита на интелектуалната собственост.

Пекин не се стреми към положителен търговски баланс и искрено желае да увеличи вноса и да постигне по-балансиран международен баланс, добави Си, обещавайки да намали и митата за внос на автомобили.

Лайвнюз