Борисов: Трябва да дадем реална перспектива на Западните Балкани!

В Босна и Херцеговина е предотвратена изцяло възможността за какъвто и да е вид радикализъм, ще бъдем част от международната коалиция в борбата срещу екстремизма. Благодарим на България, за нас това е нова надежда, каза на пресконференция след среща с премиера Бойко Борисов председателстващият Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

Искам да изпратя едно послание с оглед на често чуваната дезинформация в различни медии за радикализма - Босна и Херцеговина е светска държава, принадлежим към Европа изцяло сме обърнати и сме за европейска интеграция, коментира Звиздич.

В Босна и Херцеговина десетилетия живеят хора от четири религии. Осъзнаваме значението на запазването на стабилността. В Босна и Херцеговина е предотвратена изцяло възможността за какъвто и да е вид радикализъм, който може да повлияе на въпроса за сигурността в нашата страна и в целия регион. Босна и Херцеговина ще бъде част от международната коалиция в борбата срещу екстремизма, подчерта той.

Европейската интеграция продължава. Всички най-важни външни цели на държавите от Западните Балкани са свързани с тази преспектива. В последните три години всички наши задължения по пътя към европейската интеграция са изпълнени. До края на тази година очакваме статут на държава кандидат. Договорихме се, че активно продължаваме сътрудничеството между нашите правителства и бизнеса. Обсъдихме, че са необходими са инвестиции в областта на транспортната инфраструктура. Разговаряхме и за една идея, която може би ще се осъществи – регионална авиокомпания, която да свърже балканските столици, заяви Звиздич.

Той съобщи, че е поканил Бойко Борисов да посети Босна и Херцеговина. Ще участваме и в срещата в София на 17 май, уточни Звиздич.

Премиерът Борисов поясни, че е възложил на министъра на транспорта да разгледа темата за полети между 4 - 5 държави от региона, които нямат свои авиокомпании. По другите инфраструктурни проекти - магистрали и жп пътища се работи, посочи той. Всяка една държава по трасетата трябва да положи максимални усилия да завърши своите участъци, допълни Борисов.

Винаги когато става дума за Босна и Херцеговина у нас, се е говорило за радикален ислям и ислямски бойци, които са там. Чухме от г-н Звиздич, че босненските власти са взели сериозни мерки по тази тема, добави министър-председателят.

Много е трудно и егоистично, но се надявам с общи усилия да убедим колегите в Европа че не можем да казваме че след 20 години ще приемем държавите от западните Балкани. Трябва да им дадем перспектива и то реална. И преди година изглеждаше невъзможно темата Западни Балкани и въобще тези разговорим да водим на най-високо ниво в момента. От една страна съм оптимист и нещо, което много ме радва - политическият елит на Балканите разбра, че единственият път е към ЕС и НАТО. Трябва да се работи много бързо и да използваме тази инерция, която създадохме за тези няколко месеца, каза още Бойко Борисов.

Лайвнюз