Ердгоан иска по-бързо да получи пълната власт в Турция

Турция се трансформира от парламентарна в президентска република година и половина по-рано от предвиденото, предава БТВ. Може би много от вас се питат за какво му е на Ердоган да се яви на избори повече от година преди изтичането на мандата му. Вероятният отговор: Защото иска да спечели. Отново.

На този етап, победата на Ердоган във вота след два месеца изглежда сигурна. Именно негова беше инициативата за референдум, който да гарантира промяна в конституцията и да трансформира страната от парламентарна в президентска република. Тогава 51% подкрепиха смяна на политическата система. Против бяха основните политически опоненти на Ердоган – Републиканската народна партия.

Турция трябваше да премине в президентско управление след избори за държавен глава през есента на 2019 г. Но Девлет Бахчели, лидер на Партията на националистическото действием настоя за вот година и половина по-рано.  И Ердоган прие.

Бахчели официално е в опозиция, но подкрепя напълно политиката на управляващите. Ердоган веднага приветства предложението му: „Промяната към нова политическа система става все по-наложителна заради необходимостта да се вземат бързи решения за Бъдещето на нашата страна и за нейното управление”.

Защо лидерът на националистите настоява за по-скорошни избори? Вероятно той ще е вицепрезидент на страната при победа на Ердоган. „Това си беше съгласуван мач. Ердоган пое неговия пас, ако използваме термин от футбола”, смята журналистът Мехмед Юмер.

Той е категоричен: „Който си прави илюзията, че тези избори ще бъдат решени на урните, или трябва да се откаже от политически анализи за Турция, или е много наивен”.

Според Осман Октай, предстоящите избори крият рискове дори от гражданска война в страната. Октай се опасява още българските мюсюлмани да не бъдат употребени в предизборната игра: „Започнаха да организират службите различни сценарии, за нападения над джамии, върху културни центрове”.

И Октай, и Юмер са единодушни, че задълбочаващите се икономически проблеми в Турция ще продължават да влошават политическия климат в страната.

Лайвнюз