Турция изтегли златото си от САЩ

Турската централна банка прибра своя златен резерв, който е стоял на съхранение във Федералния резерв на САЩ. Това показва данните от годишния отчет на банката, публикувани на нейния сайт, съобщи БТА.

В документа се отбелязва, че в края на 2016 г. Турция е съхранявала 28,689 тона злато във ФЕД, докато в края на 2017 г. в тази графа не фигурира нищо.

Своите златни резерви от чужбина са изтеглили и най-големите частни турски банки, които по този начин са изпълнили призива на президента Реджеп Тайип Ердоган „да се избавим от натиска на валутния курс и да използват против долара злато“. Банка „Халк“ е прибрала 29 тона злато, общо от чужбина в страната са се завърнали 220 тона от благородния метал.

Отношенията между Турция и САЩ се изостриха на фона на американската подкрепа за Силите за самоотбрана на сирийските кюрди, които Анкара смята за терористична групировка, свързана с ПКК. Вашингтон обяснява своите действия с борбата срещу "Ислямска държава".

Освен това върху отношенията между двете държави оказа влияние и ареста в САЩ на заместник-генералния директор на турската „Халкбанк“ Мехмет Хакан Атила и турски иранския бизнесмен Реза Зараб. Те са обвинени, че са реализирали многомилионни транзакции в полза на Иран, като по този начин са заобиколили наложените санкции.

Лайвнюз