Австрия забранява политически митинги за изборите в Турция

"Австрия няма да допусне на територията си предизборни прояви за предсрочните избори в Турция", заяви канцлерът Себастиян Курц по радио ORF, цитиран от БГНЕС.

За целта правителството ще издаде специална забранителна заповед.

"През всичките години, откакто Ердоган е на власт, той използва турските общности в Европа за удовлетворяване на собствените си цели и интереси. Турските политически предизборни кампании в Австрия са нежелани и ние повече никога няма да ги позволим", посочи Курц.

Миналата година също имаше подобен проблем – министри от Турция не бяха допуснати за агитационни прояви преди априлския референдум, с който бяха подкрепени промените в Конституцията. Тогавашното правителство във Виена прие закон, по силата на който не се допускат политически прояви на представители от други държави.

Преди конституционния референдум в Турция министри от Анкара пристигаха в Германия и Холандия, но предизборните им митинги бяха отменени. Това предизвика криза в дипломатическите отношения между Турция и страните от ЕС.

В Австрия живеят между 350 000 и 500 000 турци, в Германия - близо 5 милиона, а във Франция – 1 милион. В Холандия и Великобритания броят на турците е около 500 000.

Лайвнюз