Тръмп: Севернокорейската криза далеч не е решена

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че северокорейската ядрена криза далеч не е приключила. Това бе поразително предпазливо уточнение, ден след като Северна Корея обяви, че ще спре ядрените опити, вдъхвайки надежди преди планираните срещи на високо равнище с Южна Корея и със САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"От 21 април Северна Корея ще спре ядрените си опити и изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети", заяви Ким, според когото полигонът за ядрени изпитания в северната част на страната "е изпълнил задачата си", съобщи вчера държавната агенция КЦТА.

КНДР ще закрие полигона, "за да докаже ангажимента си за прекратяване на ядрените опити", добави КЦТА, цитирайки севернокорейския лидер Ким Чен-ун, който обаче не спомена демонтиране на арсенала си.

"Работата по инсталиране на ядрени бойни глави върху балистични ракети приключи", заяви севернокорейският лидер.

Съобщението дойде по-малко от седмица преди планираната среща между Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин, която предшества предвидена историческа среща на върха между Ким и Тръмп, вероятно в началото на юни.
Тръмп приветства съобщението на Ким Чен-ун и го определи като "много добра новина за Северна Корея и света".

Днес той написа в Туитър: "Далече сме от решение по Северна Корея. Вероятно всичко ще се получи, а може би и не, само времето ще покаже".

Лайвнюз