Лидерите на Северна и Южна Корея ще се срещнат на военната линия

Засилени мерки за сигурност и репетиции на всеки момент от предстоящата историческа среща между лидерите на Северна и Южна Корея. Демилитаризираната зона между двете държави, ще посрещне Ким Чен Ун и Мун Дж-Ин след броени часове, предаде БНТ.

Трийсет минути след полунощ по Гринуич - в този момент се очаква лидерите на Северна и Южна Корея да пресекат границата и да стиснат ръце на територията на демилитаризираната зона Панминджон.

Южнокорейска почетна рота ще участва в церемонията по посрещането на сервернокорейския лидер Ким Чен-ун, а след това ще последват и официалните разговори. Последната среща на върха между Пхенян и Сеул е през 2007-ма, когато на власт е все още бащата на Ким. Това ще е и първият път, в който лидер на Северна Корея стъпва на южнокорейска територия.

Международният натиск даде резултат и неотдавна Ким Чен ун обяви, че е взел решение да се откаже от ядрената си програма. Силен тласък на икономиката, но и надежда за така желания мир между двете Кореи. Младежи се събраха на демонстрация в Сеул, за да покажат подкрепата си за дипломатическите совалки.

Очаква се Ким Чен-ун и Мун Дже-ин да посадят дърво, използвайки пръст от двете страни. Подобен символичен жест беше част и от визитата на френския президент Макрон във Вашингтон само преди два дни. А предстоящата среща между Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея, ще бъде кулминацията на "пътя на мира", по който Пхенян внезапно пое в последните месеци.

Лайвнюз