Мъгла обви диалога между Атина и Скопие за ,,Македония''

Информационна мъгла обви разговорите между гръцкия външен министър Никос Кодзиас и македонския му колега Никола Димитров, коментира сръбското радио Б92, предаде Фокус.

Двамата дипломати вчера преговаряха в продължение на три часа във Виена. Въпреки обаче дългата среща не стана ясно дали е постигнат пробив в разреваването на проблема между двете балкански страни, който съществата от вече над 25 години.

Единственият, който направи изявление, бе посредникът между Атина и Скопие – Матю Нимиц. Американският дипломат се ограничи с реч 30-секундна реч. Изказването му съдържаше само протоколни изрази като ползотворна дискусия и ползотворна среща, информира белградската медия.

Издания от Скопие коментират срещата по два начина. Първият е, че двете балкански държави не са постигнали пробив. Второто търкулване е, че Гърция и Македония са постигнали напредък, но искат да го запазят в тайна.

Медии от членката на Европейския съюз описват срещата като продуктивна. Те предполагат, че краят на спора може да бъде сложен през юни.

По-рано Коциас заяви, че страната му няма да вземе решение за членството на северозападна си съседка до края на първата половина на 2018 г.

Единственото ясно от преговорите в австрийската столица е, че разговорите ще продължат на 3 и 4 май в Солун, и седмица по-късно в Атина, допълни Б92.

Гърция и Македония започнаха в началото на 2018 г. инициативи за решаването на спора за името на балканската страна, започнал с отделянето на републиката от Белград през 1991 г. Атина не признава името на северозападната си съседка, защото в Гърция има провинция Македония. Заради блокадата държавата със столица Скопие фигурира в международни организации като Бивша югославска република Македония (БЮРМ).

Лайвнюз