Туск: ЕС ще остане най-надеждният партньор на Западните Балкани

Срещата на върха на ЕС в София беше успех. Благодаря за чудесното гостоприемство, каза пред журналисти в София, председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск. Той участва в обща пресконференция, част от срещата на върха на ЕС, която се провежда в НДК и е част от българското европредседателство, съобщи БТА.

Потвърдихме европейската перспектива днес за целия регион на Западните Балкани. ЕС ще остане най-надеждният партньор на Западните Балкани, подчерта той. Няма план Б - Балканите са част от Европа, заяви той. Разширяването е политически феномен и съм убеден, че ще бъдем свидетели на определени проблеми и спорове, но тенденцията е ясна - всички днес говорихме за европейската перспектива на региона. 

Ние не предлагаме нещо нереалистично или бърза писта за присъединяване в ЕС, каза Туск. Съгласен съм с премиера Борисов, че трябва да оценим целия проблем за Западните Балкани в правилни пропорции, каза Доналд Туск по повод позицията на българския премиер, че населението на страните от Западните Балкани е общо колкото населението на Румъния, а БВП на всички страни е с размера на БВП на Словакия. 

Европа е достатъчно голяма и силна за да осинови и да приеме този проект с всички последствия, каза той. БВП и демографията на района не са големи, ако го сравним с други части на Европа, но като стигнем до проблемите на човек от населението, те са доста повече от Германия и Франция, взети заедно, и затова трябва да внимаваме за своите обещания, каза Доналд Туск. 

Той посочи, че общото решение взето на срещата  е ЕС да остане в ядрената сделка с Иран. ЕС ще поддържа сделката, докато Иран изпълнява условията по нея. ЕК дава зелена светлина да сме готови за действия, ако нашите интереси биват засегнати, посочи той.

Непредсказуемостта е истинският геополитически проблем за ЕС, когато става въпрос за най-добрия ти приятел отвъд океана, каза Туск в отговор на журналистически въпрос. Това е последното, от което имаш нужда, когато си в семейството и когато си с приятели, посочи той. Нямаме високи очаквания от Иран, но имаме най-високи очаквания от Вашингтон, каза Туск. 

САЩ продължат да бъдат нашият най-добър партньор. Нашето становище е да продължим тясното сътрудничество с настоящата администрация на САЩ, но за тази цел се нуждаем от по-малко капризи и от по-предсказуем процес, каза Доналд Туск. Надяваме се, че нашето единство във всеки аспект - икономически, политически и военен, е основният ни инструмент, каза още той. Ние сме в състояния на ново качество на единство между 28-те страни на ЕС,посочи Доналд Туск.

Програмата на приоритети от София е нова инициатива и се съгласихме да удвоим средствата за програмата "Еразъм Плюс" за да могат повече млади хора да учат в Европа. Съгласихме се да намалим цените на роуминг и да облекчим инвестициите в региона, посочи Туск.

Програмата за свързаност не е алтернатива на разширението, а начин за по-ефективно използване на времето за да не се чака присъединяването към ЕС, защото тези страни са интегрална част от Европа, посочи Туск. ЕС ще засили своята работа по иновациите и цифровата си програма. ЕС създава Съвет за иновации, който да бъде включен в следващата многогодишна рамка, допълни Доналд Туск.

Ние сме готови да говорим за либерализация на търговията със САЩ, но само ако те вземат решение за неограничено изключване на митата за стоманата и за алуминия, каза още Доналд Туск.

Лайвнюз