От днес ЕК няма да се съобразява с американските санкции срещу Иран

Еврокомисията задейства механизъм за блокиране действието на американските санкции срещу Иран на територията на Европейския съюз. Мярката идва на фона на рисковете от търговска война между Евросъюза и Съединените щати заради намеренията на Вашингтон да въведе вносни мита за стоманата и алуминия от 1 юни, предаде БНТ.

Като условие за избягване на търговска война Тръмп е поискал през април от германския канцлер Меркел да спре строежа на газопровода Северен поток-2, става ясно днес от медийни публикации.

"Блокиращия регламент", задействан от Еврокомисията, влиза в сила от 10.30 часа тази сутрин. Той забранява на компаниите от Съюза да изпълняват екстериториални санкции на Съединените щати. Разрешава на европейските фирми да си възстановяват по съдебен ред загубите от действията на трети лица, които изпълняват санцииите на Вашингтон. Анулира действието на всякакви чуждестранни съдебни решения за изпълнение американските санкции на територията на Европейския съюз.

Регламентът е от 1996-та, създаден е като щит за европейските компании във връзка с американското ембарго срещу Куба и санкциите срещу Иран и Либия. Досега не е влизал в действие защото различията са били изглаждани по политически път. Сега Брюксел иска да изпревари началото на първия пакет американски санкции срещу Иран на 6-ти август. Компании като Тотал, Алианц и Мерск вече обявиха, че може да напуснат Иран.

По повод критиката на председателя на Европейския съвет Доналд Туск към Вашингтон, че "при такива приятели няма нужда от врагове", американският президент Доналд Тръмп заяви, че Евросъюзът се отнася ужасно със страната му в търговията. Изявлението дойде на среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Белия дом.

Те имат търговски бариери. Нашите фермери не могат да продават продукцията си в Евросъюза, трудно продаваме там нашите коли, но Евросъюзът, в случая Германия, ни залива с Мерцедеси и БеЕмВе-та без търговски бариери.

Германски медии определиха като изнудване обвързването на американските мита за европейския внос с прекратяването на строежа на газопровода Северен поток 2. Германският министър на търговията Алтмайер увери, че Европа ще защити интересите си и заподозря президента Тръмп в налагане на шистовия газ.

Европейската комисия планира ответни мита за американския внос, включително за мотоциклети и уиски. Вече има проектозакон за 25 процента мито от 20-ти юни и до 50 процента от 23 март 2021 година.

Лайвнюз