Турция призова мюсюлманския свят да защити палестинците

На извънредна среща на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) в Истанбул Турция призова мюсюлманските страни да се обединят в защита на палестинците срещу Израел и предупреди, че американското решение за признаване на Ерусалим за столица на Израел е само първото от многото действия срещу ислямския свят, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В речта си на форума турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова ръководителите на мюсюлманските страни към единство и подчерта, че Ерусалим - третото свято място за исляма - е тяхна обща кауза. Ердоган, който е ротационен председател на ОИС, каза, че САЩ са засили напрежението в региона и че решението им за Ерусалим е "предвестник на нови операции срещу ислямския свят".

Той определи действията на Израел в Газа като "държавен терор" и ги сравни с Холокоста. Децата на тези, които са били подложени на най-различни мъчения в концентрационните лагери по време на Втората световна война, сега атакуват палестинците с методи, надминаващи нацистките, каза той.

Палестинският премиер Рами Хамдалла разкритикува САЩ за това, че са "станали част от проблема, а не от решението" и по този начин са се дисквалифицирали като посредник на мирния процес, накърнявайки с преместването на посолството си в Ерусалим "историческите, законните, естествените и националните права" на палестинците.

Йорданският крал Абдула Втори заяви, че незабавно трябва да бъдат приети решения за икономическа подкрепа на "съпротивата на палестинците" и за противопоставяне на опитите на Израел "да промени арабската, ислямската и християнската същност" на Ерусалим.

Иранският президент Хасан Рохани нарече администрацията на Тръмп "опасна заплаха" за глобалния мир и сигурност и каза, че мюсюлманските страни трябва да помислят "да преразгледат" политическите си и икономически връзки със САЩ. Рохани призова международната общност да прекъсне отношенията си с Израел и да го бойкотира чрез търговията.

В приетата на срещата на ОИС декларация се призовава за разполагане на международни сили в защита на палестинците и се казва, че мюсюлманските страни трябва да наложат "икономически ограничения" на страните, които също като САЩ решат да преместят посолствата си в Ерусалим, предаде Ройтерс. Също така се заявява, че въпросът за насилието в ивицата Газа трябва да бъде обсъдено от Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН.

В документа се посочва също, че ръководството на ОИС трябва да създаде независима комисия за разследване на "престъпленията и масовите убийства на палестинци", извършени от Израел, предаде ТАСС. 

Лайвнюз