Си Дзинпин призова сънародниците си да сложат край на неразумното потребление

Президентът на Китай Си Дзинпин заяви днес, че страната трябва да се бори с разхищението и неразумното потребление, за да поправи щетите, нанесени на околната среда през десетилетията на главоломен растеж, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Синхуа.

Макар Китай да постигна значителен напредък в борбата срещу замърсяването, постиженията до този момент не са напълно затвърдени, каза Си.

"Трябва да ускорим изграждането на система на екологична цивилизация и да гарантираме фундаментално подобряване на екологията и околната среда до 2035 година, както и постигането на целта ни да построим един прекрасен Китай", заяви президентът.

Китай е достигнал днес критичен период по отношение на опазването на околната среда, при нарастващи обществени очаквания, отбеляза Си.
През 2014 г. китайските власти обявиха война на замърсяването в опит да спрат засилващото се обществено недоволство от вредите, нанесени на въздуха, водите и почвата вследствие на отварянето на икономиката през 1978 година.

Оттогава в страната бяха подети редица кампании за ограничаване на промишленото замърсяване, за по-ефективно прилагане на екологичното законодателство и спазване на нормите за вредни емисии, за насърчаване на използването на екологично чиста енергия.

Китай успя да намали средната концентрация на вредните фини прахови частици, известни като PM 2.5, с 6,5 процента миналата година, но тя остава значително по-висока от националната норма от 35 микрограма на куб. м, особено в северните райони, където смогът е често явление.

Министерството на околната среда миналия месец предупреди, че борбата срещу смога е в застой, а експерти призоваха за по-целенасочени мерки за по-нататъшно подобряване на качеството на въздуха.

Лайвнюз