Меркел: Нуждаем се от по-голямо икономическо сближаване в еврозоната

Канцлерът на Германия Ангела Меркел дава днес за пръв път подробен отговор на Еманюел Макрон за реформа на еврозоната, приемайки идеята за инвестиционен бюджет и обявявайки се за Европейски валутен фонд, предаде БГНЕС.

Нуждаем се от по-голямо икономическо сближаване между държавите членки в рамките на еврозоната, казва Меркел в цитирано от АФП нейно интервю, публикувано в неделното издание на „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

По тази причина предложихме инвестиционен бюджет за зоната на еврото в коалиционния договор на новото германско правителство между консерватори и социалдемократи и аз съм „за“, добавя тя.

Германският канцлер говори за двуцифрено число в милиарди евро или няколко десетки милиарда евро – доста далеч от изходните пожелания на френския президент, който е в основата на предложението на бюджет на еврозоната.

Миналата година Еманюел Макрон призова за бюджет, равняващ се на няколко пункта от БВП на еврозоната или няколко стотин милиарда евро.

Ангела Меркел излага подробно германското предложение за създаване на Европейски валутен фонд (ЕВФ), който да подпомага страните, изпаднали в затруднения, в замяна на строги условия и стриктно наблюдение на така подпомаганите страни. Искаме да сме малко по-независими от Международния валутен фонд, обяснява тя.

Този ЕВФ би поел от една страна прерогативите на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), натоварен сега да подпомага финансирането на дълга на страни в криза като Гърция, отпускайки им дългосрочни заеми.

Но той би отишъл по-далеч. Представям си възможността за краткосрочна кредитна линия, например до пет години, подчертава Ангела Меркел. Тези заеми ще са предназначени да подкрепят страните, изправени пред трудности от външен произход, добавя тя.

В замяна съответните страни ще трябва да приемат – както за МВФ, който може да наложи мерки за строги икономии в замяна на своите заеми – ЕВФ да има право да следи и да се намесва в тяхната национална политика.

Този ЕВФ би трябвало да е натоварен да оценява платежоспособността на страните членки и с помощта на подходящи инструменти да може да възстановява тази платежоспособност, ако тя не е осигурена, отбелязва Меркел.

Според ръководителката на германското правителство не може да става въпрос за създаване на „съюз на задлъжняването“ в еврозоната.

Лайвнюз