Ердоган: Никой не трябва да търси държава за кюрдите!

Турската държава принадлежи също и на кюрдите в страната, каза президентът Реджеп Тайип Ердоган на изборен митинг в югоизточната провинция Диарбекир, предаде БГНЕС.

"Ние не казваме, че "няма кюрди", казваме," няма кюрдски проблем". Никой не трябва да търси държава за кюрдите. Държавата на Република Турция е държава на всички нас. Държавата на кюрдите е държавата на Република Турция", добави Ердоган.

Той твърди, че управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е спасила "кюрдския народ от потисничеството на деспотичния стар режим", казвайки, че "ние гарантираме вашите свободи".

"Нашите кюрдски братя и сестри са под закрилата на държавата на турската република. Разбира се, има право за изразяване на различни политически искания. Но това трябва да бъде направено в рамките на законните граници. Това, което е задължително за мен като президент, е задължително за всички. Тази страна няма да позволи онези, които се опитват да подкопаят закона", каза Ердоган.

Турският президент също така критикува призивите за освобождаване на кандидата за президентския пост Селахаттин Д3емирташ от Народната демократична партия, който е в затвора. Призивът беше отправен от кандидата в надпреварата за висшия държавен пост Мухарем Индже от най-голямата опозиционна сила Републиканската народна партия.. Индже посети Демирташ в затвора в началото на предизборната кампания.

Лайвнюз