Ким Чен Ун уволни тримата най-висши военни в КНДР

Тримата най-висши севернокорейски военни са били освободени от постовете си, заяви високопоставен представител на правителството на САЩ, предаде БТА.

Това е станало в навечерието на планираната историческа среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун на 12 юни в Сингапур, отбеляза Ройтерс.

Служители на администрацията на Тръмп смятат, че са възникнали разногласия в севернокорейските въоръжени сили за подхода на Ким към Южна Корея и Съединените щати. Президентът на САЩ иска КНДР да закрие ядрената си военна програма в замяна на облекчаване на икономическите санкции.

Южнокорейската агенция Йонхап съобщи, цитирайки неназован източник от южнокорейското разузнаване, че в Северна Корея са били освободени министърът на народните въоръжени сили ген. Пак Йон-сик и началникът на генералния щаб на Корейската народна армия (КНА) И Мьон-су. На техни места са били назначени съответно заместниците им Но Гуан-чхол и И Йон-гил.

Директорът на Главното политическо бюро на КНА Ким Чен-гак е бил сменен с армейски генерал Ким Су-гил - нещо, което е било потвърдено от севернокорейска държавна медия още миналия месец.

Белият дом, Държавният департамент, ЦРУ и службата на директора на националното разузнаване на САЩ за момента не са отговорили на запитванията за коментар по темата.

Рокадата в командването на севернокорейските въоръжени сили е била направена на фона на срещите миналата седмица на Тръмп и държавния секретар на САЩ Майк Помпейо с втория човек в режима в Пхенян, заместник-председателя на управляващата Корейска трудова партия Ким Йон-чхол, който посети Съединените щати в рамките на подготовката за историческата двустранна среща на върха.

В петък президентът на САЩ потвърди, че ще се срещне със севернокорейския лидер на 12 юни в Сингапур, но отбеляза, че на срещата едва ли ще бъдат подписани конкретни документи.

Междувременно агенция РИА Новости съобщи, че руският президент Владимир Путин може да се срещне с Ким Чен-ун през септември във Владивосток, в руския Далечен изток. Агенцията се позова на дипломатически източници.

Обсъждат се и други дати и места.

Лайвнюз