Нетаняху: Действията на Иран може да предизвикат нова бежанска вълна

Действията на Иран в целия Близък изток могат да предизвикат нова бежанска вълна към Европа, каза в Берлин днес израелският премиер Бенямин Нетаняху след разговорите си с германската канцлерка Ангела Меркел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той е на обиколка из няколко европейски страни, опитвайки се да ги убеди да последват примера на администрацията на Доналд Тръмп в САЩ и да анулират ядреното споразумение с Иран.

Според Нетаняху Техеран се възползва от облекчаването на санкциите, за да финансира конфликти (в региона), и иска да засили и да разположи шиитски милиции, които контролира, за да обърне вярата на мюсюлманите от сунитския клон на исляма.

"Това ще разпали религиозна война и последица от нея ще бъдат нови бежанци. А вие добре знаете накъде ще се устремят те", каза израелският премиер на съвместна пресконференция с Меркел.

Канцлерката се съгласи, че действията на Иран в Близкия изток са основание за безпокойство, особено за сигурността на Израел. Но според нея диалогът и ядреното споразумение, от което САЩ се оттеглиха, откриват възможности да бъдат обуздани ядрените и регионалните амбиции на Иран.

"Ние подкрепяме правото на Израел на сигурност и сме заявявали това на Иран много пъти. Ние споделяме целта, че Техеран не трябва никога да се сдобива с ядрено оръжие. Разликата между нас е как да постигнем това", подчерта Меркел.

Лайвнюз