Мей за брекзит: Съюз със САЩ, Тръмп: Няма да стане

„Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще даде възможност на страната да постигне споразумение за свободна търговия със Съединените американски щати и да премахне бюрократичните пречки пред търговските взаимоотношения между двете държави”, заяви министър-председателят на Великобритания Тереза Мей, предаде БТА.

Мей направи това изявление по време на банкет в чест на посещението на президента на САЩ Доналд Тръмп, организиран в замъка Бленхайм, родното място на Уинстън Чърчил (1874 – 1965 г.)

„Сега, когато напускаме Евросъюза, ние разполагаме с безпрецедентната възможност да направим повече. Имаме възможността да постигнем договореност за свободна търговия, която ще осигури нови работни места и икономически ръст, както тук във Великобритания, така и в Съединените щати.

Ще ни се даде възможност да премахнем бюрократическите бариери, които толкова обезсърчават бизнес лидерите от двете страни на Атлантика. Това е възможност да изградим бъдещето на света на основата на сътрудничество и върхови технологии като изкуствения интелект”, каза британският премиер в кратка реч по време на банкета.

Отговорът на Тръмп не закъсня. Американският президент отхвърли тезата на Мей в интервю за таблоида „Сън” (The Sun).

„Вариантът „мек Брекзит”, който беше избран от правителството на Тереза Мей, ще направи невъзможно сключването на споразумение за свободна търговия между САЩ и Великобритания”, посочи Тръмп.

„Ако те сключат подобно споразумение, то ние ще имаме работа не с Великобритания, а с Европейския съюз и това вероятно ще убие сделката”, заяви президентът на САЩ.

„Щях да го направя по съвсем различен начин. Всъщност аз казах на Тереза Мей как трябва да го направи, но тя не ме послуша”, добави Тръмп. Той също така посочи, че бившият външен министър Борис Джонсън би бил „страхотен премиер” на Великобритания.

Лайвнюз