Зигмар Габриел за Тръмп: САЩ да си платят за войните

Влиятелният политик Зигмар Габриел призова управляващите в Берлин за по-твърда линия срещу президента на САЩ Доналд Тръмп, пише Шпигел, цитирано от Вести.бг.

„Той даде гаранции на севернокорейския диктатор, а в същото време призова за смяна на правителството в Германия. Трудно бихме преглътнали това”, категоричен е бившият министър на външните работи на Германия.

„Не трябва да храним илюзии. Тръмп познава само силата. Следователно, трябва да му демонстрираме, че сме силни. Ако той иска от нас да харчим милиарди за армията, тогава, моля, нека ни върне милиардите, които дадохме за бежанците, напуснали страните си заради военните интервенции на САЩ, например в Ирак”, заяви бившият председател на Германската социалдемократическа партия.

Според Габриел Германия трябва едновременно да инвестира в САЩ и да търси контакти с политици и млади американци, за да подкопае влиянието на Тръмп.

„Тъй като Америка се променя. След няколко години, по-голямата част от гражданите на САЩ няма да имат европейски корени, а азиатски, латиноамерикански и африкански. Тя ще бъде различна от тази, която познаваме днес, тази на Тръмп. Това е чудесна възможност за нас”, посочи Габриел.

Той също така призова федералното правителство да намери творческо решение за разходите за отбраната.

„Бихме могли да инвестираме 1,5% във въоръжените сили на Германия и 0,5% в европейската отбрана, както и за Източна Европа в рамките на НАТО. Досега това правеха САЩ. Ние, германците, трябва да докажем, че ще поемем отговорността за сигурността на Източна Европа. За балтийци, поляци, които се чувстват заплашени от Русия. Само така ще бъдем независими от САЩ”, смята Зигмар Габриел.

Лайвнюз