САЩ обвиниха 12 руски военни разузнавачи в хакерски действия

Американските власти повдигнаха днес обвинения срещу 12 служители на руското военно разузнаване заради хакерски действия по време на президентските избори в САЩ през 2016 г., предадоха световните агенции, като се позоваха на американското министерство на правосъдието, разпространи БТА.

Обвиненията бяха обявени от заместник-министъра на правосъдието Род Розенстейн като част от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за евентуална координация между предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп и Русия.

Руснаците са обвинени, че са извършили хакерски действия срещу компютърните мрежи на Демократическата партия и кандидата на демократите за президент на САЩ Хилари Клинтън през 2016 г.

Розенстейн каза на пресконференция, че "поименно са повдигнати обвинения срещу 12 руски военни служители за заговор за намеса в президентските избори през 2016 г.".

По думите му "всички 12 обвиняеми са членове на Главното разузнавателно управление на руските въоръжени сили".

Розенстейн каза, че е информирал Тръмп за повдигнатите обвинения.

"Интернет позволява на чуждестранни неприятели да нападат американците по нови и неочаквани начини", заяви той.

"Свободните и честни избори са оспорвани и винаги ще има неприятели, които се стремят да изострят вътрешните различия и се опитват да ни объркат, разделят и покорят", каза Розенстейн.

Според него няма данни, че хакерските действия са оказали влияние върху преброяването на гласовете или че американци съзнателно са били в контакт с някой от руските разузнавачи.

Обвиненията бяха повдигнати три дни преди Тръмп да се срещне с руския президент Владимир Путин в Хелзинки.

Лайвнюз