Няма доказателства за обвиненията на САЩ за хакнати компютри

Руското външно министерство заяви, че няма доказателства обвинените от САЩ 12 души да са свързани с руското военно разузнаване или да са проникнали в компютри на Демократическата партия на САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вчера министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу 12 служители на руското военно разузнаване заради хакерски действия по време на президентските избори в САЩ през 2016 г., когато е било проникнато в компютри на екипа кандидатката на демократите за президент Хилари Клинтън и на други представители на партията.

Руското външно министерство заяви, че това обвинение цели да развали атмосферата преди срещата на върха между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин в понеделник в Хелзинки.

"Целта очевидно е да се влоши атмосферата преди руско-американската среща на върха. Влиятелни политически сили в САЩ се противопоставят на нормализацията на отношенията между страните ни и вече две години фабрикуват откровени клевети", заяви руското дипломатическо ведомство, цитирано от ТАСС.

Русия никога не се е месила и не възнамерява да се меси в предизборните кампании в САЩ, заяви външнополитическият съветник на руския президент Владимир Путин, Юрий Ушаков, по повод сигналите, че американската страна ще повдигне тази тема на срещата в Хелзинки.

Това е особено важно да се подчертае на фона на "шумотевицата, която се надига с наближаването на междинните избори" за Конгрес на САЩ през ноември т.г., отбеляза Ушаков.

Кремъл се надява, че САЩ ще проявят политическа воля за започване на нормализация на отношенията с Русия, заяви в интервю за телевизия РТ говорителят на Путин Дмитрий Песков.

На срещата на върха в Хелзинки "ще бъдат съпоставени позициите, ще бъдат взаимно изяснени позициите, за да се потвърдят или разсеят взаимните опасения по редица въпроси", каза Песков и отбеляза, че влошаването на отношенията между Вашингтон и Москва не е станало по инициатива на Русия.

Лайвнюз