Путин: Преговорите с Тръмп бяха успешни и полезни

Руският президент Владимир Путин заяви, че преговорите му в Хелзинки с американския му колега Доналд Тръмп са били успешни и полезни, предаде АФП.

"Преговорите преминаха в откровена и делова обстановка. Смятам ги за много успешни и много полезни", заяви Путин на пресконференция след преговорите. Путин заяви, че Студената война е приключила и че САЩ и Русия трябва да решават проблемите заедно, предаде ТАСС.

"За всички е очевидно, че двустранните отношения преживяват сложен период, обаче тези трудности и тази напрегната обстановка нямат обективни причини. Студената война отдавна приключи, епохата на остро идеологическо противопоставяне на двете страни остана далеч в миналото, обстановката в света кардинално се промени", заяви руският президент.

"Днес и Русия, и САЩ се сблъскват със съвършено различни предизвикателства - опасно дебалансиране на механизмите на международната сигурност и стабилност, регионалните кризи, разпространяването на терористичната заплаха и трансграничната престъпност, нарастването на проблемите в световната икономика, екологични и други рискове.

Справянето с всички тези проблеми е възможно само с обединени усилия", заяви Путин. "Надявам се да стигнем до такова разбиране и с американските партньори", добави руският президент.

"Днешните преговори отразиха съвместното ни с президента Тръмп желание да поправим негативната ситуация в двустранните отношения, да набележим първите стъпки по оздравяването им, възстановяване на приемливо равнище на доверие и връщане към сътрудничеството от предишното ниво по всички въпроси от взаимен интерес", каза Путин.

Руската държава не се е месила в американските изборни процеси и е готова да работи в съвместни групи по киберсигурност, заяви Путин. "Президентът Тръмп за пореден път повдигна темата за така наречената руска намеса в изборните процеси в САЩ. Наложи ми се да повторя това, което вече съм казвал нееднократно, включително в лични срещи с президента - че руската държава никога не се е месила и не възнамерява да се меси в американските вътрешни дела, включително в изборния процес", заяви Путин.

Руският президент каза, че "като цяло е доволен" от днешните преговори в Хелзинки. "Като цяло сме доволни от първата ни пълномащабна среща. Добре си поговорихме с президента Тръмп и се надявам, че по-добре се разбираме, за което съм му благодарен. Разбира се, остават множество проблеми и не можахме да премахнем всички залежали проблеми, това беше невъзможно, но смятам, че направихме първата важна крачка в тази насока", заяви Путин.

Руският президент благодари на Финландия за успешно постигнатата работна атмосфера на срещата на върха. "Благодаря на държавното ръководство на Финландия, на финландския народ, на жителите на Хелзинки за направеното. Знаем, че причинихме много неудобства на жителите на Хелзинки и поднасяме извинения за това", каза Путин.

Руският външен министър Сергей Лавров също коментира днешните разговори. Преговорите протекоха "по-добре от супер", заяви той. Отговаряйки на въпрос, зададен му още преди началото на пресконференцията на Путин и Тръмп, как са минали преговорите, външният министър на Русия каза, че "сега всичко ще ви кажат". Когато журналистите продължиха да настояват, Лавров отговори, както и преди няколко години по време на преговорите за Минските споразумения: "По-добре от супер", предаде БТА.

Лайвнюз