Северна Корея е започнала да връща останките на американски войници

Белият дом съобщи, че Северна Корея е започнала да връща на САЩ останките на американски войници, убити в Корейската война (1950-1953), предадоха осведомителните агенции, цитирани от БТА.

Връщането им бе договорено на историческата среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, състояла се на 12 юни в Сингапур.

Самолетът с останките е излетял от Уонсан, Северна Корея, за американската военновъздушна база Осан в Южна Корея, където на 1 август ще се състои официалната церемония за репатрирането им.

Според южнокорейската агенция Йонхап самолетът вече е кацнал в базата. Очакваше се, че с него ще бъдат върнати останките на 50 войници, които вероятно ще бъдат по-късно прехвърлени на Хаваите, където да бъдат идентифицирани.

Предстои дълъг процес, в който съдебните медици ще трябва да установят дали получените останки са човешки и дали наистина са на американски военнослужещи или на войници от съюзнически армии, убити в конфликта, отбелязва Асошиейтед прес. В Корейската война са загинали около 33 000 американски войници, повече от 8000 от тях още се водят като безследно изчезнали.

Лайвнюз