С пищен парад Русия отбеляза Деня на военноморския флот

С пищен парад Русия отбеляза Деня на военно-морския флот. В изявата участваха 40 бойни кораба и катери от различни класове, 38 самолета от морската авиация и повече от 4 000 военни и моряци. През тази година руските военно-морски сили ще получат 26 нови кораба, предаде БНТ.

По традиция най-пищни са тържествата за Деня на военно-морския флот в Санкт-Петербург. Празникът започна с оръдеен залп от Петропавловката крепост и вдигането на емблематичния Дворцов мост. Парадът по река Нева беше приет от руския президент Владимир Путин.

Парадът бе открит от противодиверсионни катери. Като на борда на един от тях имаше копие на лодката на Петър Първи - дядото на руския флот. Сред корабите, преминали по Нева в празничен строй, за първи път беше и безекипажен роботизиран катер. Президентът Путин благодари на военните и моряците за доблестната им служба.

Веднаха след края на пищните близо двучасови тържества в Санкт-Петербург, щафетата пое флотът, базиран в Кронщад. Военноморски паради имаше още в Севастопол, Калиниград, Владивосток, Североморск и Астрахан.

Лайвнюз