Русия: Информацията за военното ни присъствие в ЦАР се извращава

Информацията за присъствие  на наши военни в Централноафриканска република (ЦАР) се извращава, каза официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Според служителката в дипломатическата централа на Москва в страната на Черния континент работят 175-ма нейни съграждани. "Всичките се намират законно в ЦАР и едва петима от тях военни. Пребиваването им е договорено със спогодби, подписани от нас и официални представители на ЦАР. Редица публикации в някои медии, които твърдят, че на територията  на африканската държава има някакви руски наемници, извращават данните. Ние обаче не знаем кой и какво стои зад тези манипулации", каза още тя.

Трима руски журналисти - Кирил Радченко, Александър Расторгуев и Орхан Джемал - бяха убити в ЦАР. Според едни данни те са снимали филми за дейността на частната руска военна компания Вагнер за медия, свързана с опонента на Владимир Путин - Михаил Ходорковски.

Захарова в петък на брифинг заяви, че смъртта на журналистите е убийство с цел грабеж. Ние получихме уверение от властите в ЦАР за непрекъснати усилия за откриване на престъпниците", посочи още тя.

Лайвнюз