Напрежение в Косово

За напрежение в Северно Косово съобщи ТАСС, предаде БТА. Частите на НАТО, които са разположени в населените със сърби части на най-младата балканска държава, започнаха учения. На официалната страница на мисията на Северноатлантическия пакт в Косово (КФОР) бе съобщено, че маневрите са планирани отдавна и нямат отношение със събитията в страната.

Междувременно белградската медия "Блиц" написа, че властите в Прищина са прекратили отпуските на всички служители във вътрешното министерство. По информация на таблоида косовската полиция подготвя специална операция в северната част на страната. Прищина смята утре да поеме контрола върху управлението в населените със сърби райони.

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай предупреди сърбите в страната да не се опитват да обявяват автономия. "Никой не може да предприема едностранни действия и да не очаква последици. Противозаконът  може да бъде представен още утре", каза той.

Заради напрежението сръбският президент Александър Вучич свика Съвета за национална сигурност. Той също призова сънародниците си в Косово да не се поддават на провокации и да запазят спокойствие. "Това, което си мислят някои албански екстремисти, няма да стане. Ние ще информираме всички международни организации", заяви държавният глава на западната ни съседка.

Въпреки че Сърбия не признава обявената на 17 февруари 2008 г. независимост на Косово, Белград и Прищина започнаха преговори под егидата на Европейския съюз. С посредничеството на Брюксел двете балкански страни постигнаха споразумение сърбите в Косово (около 10 процента от населението) да получат автономия. Прищина обаче досега не е направила нито крачка към практическата реализация на споразумението, посочи ТАСС.

Лайвнюз