Германия и Испания си обещаха да са единни по въпросите на миграцията

7 години пътуване, милиард и половина долара, огромни надежди за науката. НАСА дава старт на историческа мисия. Сондата Пъркър Солар Проуб напусна Земята със задачата да доближи Слънцето едва на около 6 милиона км или повече от всеки друг създаван от човека апарат, предаде БНТ.

Предишният апарат, изпратен от Земята през 1976 г. - Хелиос 2, е наблюдавал звездата от далеч по - безопасните 43 милиона км. С размерите на автомобил, сондата ще попадне не просто в екстремна космическа среда, а в буквално изпепеляващата атмосфера на звездата, коментира Камен Козарев, главен асистент в Института по астрономия на БАН.

Сондата ще има за цел да изследва плазмата - нажеженият йонизиран газ в междупланетното пространство. Този газ не е много плътен, но е много горещ. Има и много силни магнитни полета, които сондата трябва да изследва, защото те са част от слънчевия вятър.

Когато се приближи изключително близо до Слънцето, тя ще изследва не само тази чиста плазма, но и така наречената прашна плазма, която се образува при разпадането на комети, които навлизат близо до Слънцето.

Слънчевият вятър представлява един изключително силен поток от изпаряващ се йонизиран газ от Слънцето, който достига изключително високи скорости от над 1000 км/сек може да достигне и доста високи температури. Освен газ в него има включено и магнитно поле, което се откъсва от повърхността на Слънцето.

Слънчевият вятър е продължението на слънчевата корона, която много от нас са виждали или на снимки, или на живо по време на слънчево затъмнение, обясни още той.

Лайвнюз