ЕП прие спорна директива, която носи заплаха за информационния поток

Европейският парламент одобри спорна директива за авторското право, с двоен стандарт, която дава повече права на новинарските агенции и на звукозаписните компании срещу интернет-гигантите като „Гугъл“ и „Фейсбук“, предаде АФП, цитирана от БТА.

Законът е подкрепен от традиционните медии, които търсят печалби във времена, когато потребителите не използват телевизия и вестници и парите за реклама се пренасочват към интернет-платформите.

Европейските депутати, по време на заседание в Страсбург гласуваха с 438 в полза на мерките срещу 226 против и 39 въздържали се.

Новото законодателство позволява на издателите и вестниците да печелят от публикуването на техни линкове от компании като Google. От платформи като YouTube и Facebook ще се изисква да сканират качено съдържание, за да спират нелицензирано споделяне на авторски материали. Малките платформи и микроплатформите са изключени от директивата. "Уикипедия" и други софтуерни платформи с отворени източници няма да бъдат засегнати.

Критици предупреждават, че тези две промени представляват директна заплаха за свободния информационен поток в интернет пространството и ще доведат до цензура. 

Със заложения двоен стандрат, Европейският парламент от своя страна уверява, че промените ще защитят малките фирми и свободата на словото.

Лайвнюз