Румъния тръгна към узаконяване на гейбраковете

Румънският кабинет тръгна към легализация на гейбраковете. Министърът по европейските въпроси на северната ни съседка Виктор Негреску каза днес, че правителството ще внесе законопроекта, който узаконява гражданското съжителство като алтернатива на брака и дава право на хората от един и същи пол да живеят на съпружески начала, предаде РИА Новости, цитирана от БТА.

"Предложението е готово. То бе обсъдено на среща на кабинета с политически сили и обществени организации. Ние ще внесем проекта за обсъждане от депутатите идната седмица. Ние трябва да вървим напред", каза той.

В Румъния през почивните дни се състоя референдум. Заради ниската активност гражданите на членката на ЕС отхвърлиха предложението на иницитавен комемет. Противниците на гейбраковете искаха промяна в Конституцията, която изрично да определи брака като съюз на лица от различни полове.

Хомосексуализмът в Румъния бе криминално престъпление до 2000 г. Разпоредбата бе премахната заради пълноправното членство  на страната в ЕС. Гейбраковете обаче не са позволени единадесет години след влизането на държавата в блока, припомня медията от Москва. 

Лайвнюз