Столтенберг предупреди Косово, че създаването на армия пречи на влизането в НАТО

Създаването на армия от Косово ще подкопае перспективите за нейното интегриране в алианса и противоречи на препоръките на повечето държави от НАТО, генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в телефонен разговор с косовския премиер Рамуш Харадинай, съобщава ТАСС и БТА.

"Насочих вниманието на г-н Харадинай към плана му да трансформира косовските сили за сигурност в армия. Забелязах, че това действие не е успешно във времето, противоречи на препоръките на повечето страни от НАТО и ще има отрицателни последици за перспективите за евроатлантическа интеграция на Косово. Сигурността на Косово ще се промени, а след това НАТО ще трябва да преосмисли нивото на взаимодействието си с тях", обясни Столенберг в изявление.

Столентегер също така отбелязва, че е разговарял със сръбския президент Александър Вучич и призова двамата лидери да "покажат сдържаност и да избегнат провокативни изявления и действия".

Той също така призовава двете страни да продължат диалога, договорен от ЕС, като отбелязва, че мирът между Сърбия и Косово е от основно значение за мира на Балканите.

Международните сили за Косово - КФОР под командването на НАТО в момента осигуряват сигурност и свобода на движение в Косово, като същевременно поддържат военно присъствие в съответствие с мандата на Съвета за сигурност на ООН.

Що се отнася до евентуалното влизане на Косово в НАТО, не е ясно кога би могло да се случи, тъй като пет страни от пакта не признават независимостта на Косово, но това може да се промени, ако под натиска на ЕС и НАТО Белград признае Косово, което всъщност е условие за присъединяването на Сърбия към Европейския съюз.

По-рано руското външно министерство заяви, че изпълнението на плановете на Прищина за създаване на въоръжени сили би нарушило грубо резолюцията на Съвета за сигурност на ООН относно косовското споразумение.

"Прищина обяви намеренията си да вземе решение на 14 декември за формирането на "въоръжените сили"на Косово. Такава стъпка би била пряко и грубо нарушение на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, единственият международен правен акт. Резолюцията предвижда на територията на Косово изключително многонационални контингенти под международен контрол."

Руското външно министерство предупреди за възможно най-тежките последици не само за сръбското население в региона, но и за сигурността на балканския регион като цяло.

Също така подчертава отговорността на силите на КФОР, които в съответствие с мандата на ООН се изисква в случай на възникване на такава структура, като косовската армия незабавно да предприема всеобхватни мерки за нейното неутрализиране и обезоръжаване.