Орбан и Курц обсъдиха разширяването на ЕС след Брекзит, миграцията и Пакш

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви във Виена, че след напускането на Великобритания Европейският съюз трябва да се разшири към Балканите. Това мнение той изказа след срещата си с австрийския канцлер Себастиан Курц, предаде ТАСС цитирана от БТА.

"Виждаме, че Великобритания напуска ЕС и затова сме изправени пред нови предизвикателства. Унгария не крие, че активно се застъпва за разширяването на ЕС, а именно в балканския регион", каза Орбан.

"Смятаме, че в близките 10 години е необходимо да засилим успешното развитие на Централна Европа, за да може този регион в ЕС да изиграе решаващо значение", допълни той.

Двамата лидери обсъдиха и въпроса за разпределянето на бежанци и мигранти в страните от ЕС.

Планираното разпределяне на бежанците из Европейския съюз излага на риск Шенгенската зона, предупреди премиерът на Унгария Виктор Орбан.
"Този механизъм за разпределяне разяжда Шенген", защото принуждава страните, върху които вече тегне бремето за защита на външните граници на ЕС, да приемат освен това и бежанци, каза Орбан.

Унгарският премиер заяви, че Шенгенската зона може да работи само с радикални мерки за защита на външните граници, като оградата, която той е построил по част от границите на Унгария, предаде Асошиейтед прес.

"Онова, което се случва сега, е, че те искат да отворим външните граници и да затворим вътрешните граници, което е точно обратното", каза Орбан.

Курц също каза, че "една Европа без вътрешни граници ще работи само ако има подходящите външни граници", предаде ДПА. Австрийският канцлер изтъка сътрудничеството между полициите на Унгария и на Австрия за гарантиране на безопасността на външните европейски граници, предаде ТАСС.

Курц допълни, че системата за разпределяне на нелегални мигранти между страните от ЕС не работи и че Европа трябва да разработи нова миграционна политика. Той каза, че главната задача на Австрия и на Унгария е да се спре незаконната имиграция към Европа и да се организира помощ за така наречените места на произход на мигрантите.

"Системата за разпределение на бежанците в Европа не работи. Ние сме длъжни да спрем незаконната миграция и да обезпечим сигурността на Европа", каза Курц. "На европейската сцена трябва да се създаде нова миграционна система. Ние трябва сами да решаваме кой може да дойде в Европа, а не трафикантите на хора да взимат такива решения", допълни Курц.

Австрийският канцлер отбеляза, че в последно време е възникнало напрежение между страните членки на ЕС заради миграционната криза. Той каза, че Австрия ще се опита да установи диалог и мост между страните от Вишеградската група, в която участва Унгария, и западните страни. Страните от Вишеградската група са против въвеждането на задължителни квоти за разпределянето на мигрантите в ЕС, припомня ТАСС.

Курц каза, че подкрепя страните от тази група по въпроса за мигрантските квоти, допълва Асошиейтед прес. "В интерес на всички нас е за работим заедно", обаче припомни той.

Двамата лидери говориха и за разширяването на атомната централа Пакш в Унгария. Курц припомни, че Австрия има ясна позиция против атомната енергия. "Ние сме убедени, че атомната енергия може да бъде една много опасна технология", каза той и допълни, че Австрия смята, че Европейската комисия трябва да преразгледа субсидиите за разширяването на АЕЦ Пакш.
Той каза, че страната му ще се възползва от възможността да подаде иск срещу отпускането на държавни субсидии за разширяването на атомната централа и каза, че това не е въпрос само на двустранна политика. Курц изрази опасение, че във връзка с АЕЦ Пакш може да е имало нарушения на юридически положения.

Унгарският премиер Орбан посочи от своя страна, че строителството на нови енергоблокове в атомната централа не трябва да усложнява отношенията между Виена и Будапеща.

"Въпросът за строителството в АЕЦ Пакш не е дискусия между Австрия и Унгария. Ще направя всичко възможно да положа всички усилия, за да може различията в мненията между Австрия и Унгария по въпроса за атомната енергия да не усложнят нашите двустранни отношения. Това е европейски въпрос, а не работа между нашите страни и ние ще търсим решение на европейската сцена", каза Орбан.