Лавров: Действията на ЕС и НАТО на Балканите дестабилизират Европа

Политиката на Европейския съюз и НАТО на Балканския полуостров  заплашва сигурността на Стария континент, каза руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС.

Първият дипломат на Москва пред гръцки вестник заяви, че политическият блок и военният съюз извиват ръцете на страните в Югоизточна Европа.

"На тези държави се поставя ултиматум. "Трябва да решите дали сте с Москва, или с Брюксел и Вашингтон", коментира той. "Това прокарва нови разделителни линии във взривоопасния район и подкопава сигурността в цяла Европа", каза още министърът.

За пример Лавров посочи Македония. "ЕС и САЩ форсират Скопие да приеме възможно най-скоро време Преспанското споразумение, за да може балканската страна да стане член и на ЕС, и на НАТО.

Това че референдумът на 30 септември за новото име на Македония (който нямаше задължителен характер) се провали, няма значение", каза още дипломатът.

"Тази прибързаност е продиктувана от силното желание на кръгове във Вашингтон Македония да бъде завлечена в НАТО", посочи той.

Лайвнюз