ООН не прие резолюция, осъждаща палестинското движение Хамас

Предложена от САЩ резолюция, осъждаща палестинското екстремистко движение Хамас за ракетния обстрел срещу Израел, не получи достатъчно подкрепа на гласуване в Общото събрание на ООН, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Проекторезолюцията получи 87 гласа "за", включително тези на Европейския съюз, и 58 "против" и не успя да си осигури необходимото мнозинство от две трети. Тридесет и две страни се въздържаха.

В изявление преди гласуването американската посланичка в ООН Ники Хейли определи резолюцията, която щеше да бъде първото официално осъждане на Хамас от инстанция на ООН, като "крайно необходима стъпка" за постигане на мир в Близкия изток и призова страните членки да подкрепят текста.

Хейли припомни многото резолюции, критикуващи Израел, приети от Общото събрание, и подчерта, че подобна резолюция спрямо Хамас би била възможност за ООН за "поправи една историческа неправда".
Хамас окачестви отхвърлянето на резолюцията като "шамар" за правителството на президента Доналд Тръмп, посочва Франс прес.

"Неуспехът на американското начинание в ООН представлява шамар за правителството на САЩ и потвърждение на легитимността на съпротивата, огромна политическа подкрепа за палестинския народ и палестинската кауза", заяви говорителят на палестинското движение Сами Абу Захри.

Лайвнюз