Комисарят по вътрешни пазари и предприятия: Проблемът на индустрията е дигитализацията

Комисарят по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Бенковска каза пред журналисти преди началото на Неформалния съвет по конкурентоспособност в частта "Индустрия" в НДК, че големият проблем на индустрията е дигитализацията, както навсякъде другаде, съобщи БТА.

Тя припомни, че Стратегията за обща индустриална политика на Европейската комисия е била представена през септември. Обсъдихме я с министрите, така че смятам, че е важно да я дискутираме и по време на българското председателство, допълни Бенковска. Индустрията е важен сектор за Европа като цяло и трябва да я поддържаме конкурентноспособна спрямо другите, каза още тя.

Министърът на икономиката Емил Караниколов, по чието председателство е заседанието, каза пред журналисти, че днес ще бъде поставено началото на политическото обсъждане на темата за дългосрочната индустриална стратегия. Той изрази очаквания за конструктивни разговори и добър диалог, както и да бъде поставено началото на основните приоритети пред стратегията.

Основните въпроси, които ще бъдат дискутирани, са добавената стойност като инструмент за развитие на предприятията по отношение на глобалната търговия и производство, аспектите на цифровизацията и как Европа по най-добрия начин да се възползва от четвъртата индустриална революция, както и предизвикателствата пред енергийно интензивните индустрии. Министърът отбеляза, че посочените теми и въпроси са приоритет за за българското председателството на Съвета на ЕС и са от дневния ред на Европа.

В днешното заседание участват министри и представители от всички държави членки на Европейския съюз, както и Швейцария и Норвегия, на Европейския социален и икономически комитет, Европейския комитет на регионите и на бизнеса.

Лайвнюз.бг