Помпейо обсъди с Орбан сигурността и газовата диверсификация

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обсъди в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан двустранното сътрудничество в сферата на сигурността и енергийната диверсификация в Централна Европа. Това се посочва в разпространено изявление на говорителя на Държавния департамент Робърт Паладино, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"САЩ продължава с усилията, насочени към укрепване на отношенията в сферата на сигурността между двете страни, противопоставянето на агресията на Русия и укрепването на НАТО. Държавният секретар приветства новината, че Унгария ще закупи по-надеждни отбранителни средства от САЩ.

Те обсъдиха регионалната стабилност, интеграцията на Западните Балкани към ЕС, необходимостта от диверсификация в сферата на енергетиката в Централна Европа и общите възгледи за бъдещето на трансатлантическите отношения", се казва в изявлението на говорителя на Държавния департамент.

Държавният секретар на САЩ е на европейска обиколка в периода 11-15 февруари. В понеделник той бе в Будапеща, днес ще бъде в Братислава и Варшава, а след това ще посети Брюксел и Рейкявик.

Лайвнюз