Ким Чен Ун смени преговарящите от дипломатическия си състав

Севернокорейски дипломати ветерани бяха отстранени от преговорите за ядрената програма на страната преди втората среща на върха със САЩ, в момент, когато неотдавнашни бягства на дипломати и твърдения за шпионаж подкопават доверието на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, казват представители на южнокорейските власти и експерти, предаде БТА.

Ким направи чистка и смени много водещи дипломати и функционери, служили на баща му и на дядо му, с нови, по-млади съветници, на фона на подготовката на срещата му с американския президент Доналд Тръмп във Виетнам следващата седмица.

Сред най-значителните промени е назначението на малко известния Ким Хьок-чхол за представител в разговорите на работно ниво с американския пратеник за Северна Корея Стивън Бигън.

Ким Хьок-чхол е бивш посланик на Северна Корея в Испания. Той беше изгонен оттам през 2017 г. след севернокорейските ядрени и ракетни тестове. След това Ким Хьок-чхол започнал работа в Държавния планов комитет - ръководен орган на най-високо равнище, председателстван от младия севернокорейски лидер, каза южнокорейски представител.

Ким Хьок-чхол замени заместник-министъра на външните работи Чхое Сун-хуи, който водеше преговорите преди първата среща на върха между Тръмп и Ким в Сингапур през юни.

"Това е игра между големи момчета и много дипломати бяха пренебрегнати от нея в момент на жестоко междуинституционално съперничество и на възникнали съмнения за тяхната идеологическа преданост предвид техния опит в по-богати, капиталистически страни", заяви цитираният южнокорейски представител, пожелал да остане анонимен.

"Ким Хьок-чхол също е дипломат от кариерата, но очевидно е преминал успешно теста за лоялност, за да стане водеща фигура в преговорите", допълни той.

Лайвнюз