НАТО прави оценка на заплахите за сигурността, свързани с 5G мрежите

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи днес, че алиансът извършва оценка на заплахите, свързани с развитието на далекосъобщителните мрежи от пето поколение (5G). Той коментира този въпрос при представянето днес на годишния доклад за дейността на пакта, предаде БТА.

Съвещаваме се по въпроса с тези мрежи и отражението им върху сигурността, това не е само търговска тема. Ще преценим как съюзниците най-добре да действат с чуждестранните инвестиции в тези мрежи. НАТО разглежда много сериозно опасенията на някои съюзници за новите мрежи. Дали имаме роля в този процес, е също въпрос на оценка, посочи Столтенберг.

НАТО е организация, отговорна за съвместната отбрана. Разглеждаме въпроса за енергийната сигурност и разнообразието на доставките на енергоносители, заяви генералният секретар в отговор на въпрос за разширяването на газопровода "Северен поток". Нямаме мнение за газопровода, съюзниците имат различни виждания. Би било грешно генералният секретар да изразява собствено виждане по подобен въпрос, посочи Столтенберг.

По неговите думи "Ислямска държава" остава заплаха. Какво да се прави с европейските джихадисти и техните семейства е въпрос на правосъдие, а не задача на НАТО, поясни генералният секретар.

Столтенберг посочи, че остава още много работа в преговорите за мир в Афганистан. Числеността на нашите сили там е свързана с хода на преговорите. Трябва да съхраним постигнатото и страната повече да не се превръща в убежище за терористите, добави той.

НАТО няма мнение по въпроса с оттеглянето на Великобритания от ЕС. Този процес не се отразява на британското участие в пакта. Великобритания е на второ място по отбранителни разходи в алианса, отбеляза генералният секретар.

Военното присъствие на САЩ в Европа е важно за НАТО, но и за Вашингтон, заяви Столтенберг. В наш собствен интерес е сега, когато напрежението расте, да влагаме повече средства в собствената си отбрана, добави той по повод настояванията на Вашингтон за по-справедлива подялба на разноските на алианса. Той изрази очакването до идната година съюзниците в НАТО (без САЩ) да постигнат повишение на отбранителните разходи от 100 милиарда долара.

По неговите думи е парадокс, че докато "някои" поставят силата на НАТО под въпрос, пактът прави повече от когато и да било. НАТО допринесе за 70 години мир и напредък, и ще остане стълб на стабилността за следващите поколения, посочи Столтенберг.

Лайвнюз