Лавров: Във Венецуела е нужна развръзка без силова намеса отвън

Руският външен министър Сергей Лавров подчерта пред венецуелския си колега Хорхе Ареаса на среща във Виена, че е много важно да се потърси развръзка на ситуацията в страната му без силова намеса отвън, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

При обсъждане на ситуацията във Венецуела и района бе изтъкнато колко важно е да се намери мирно политическо решение на вътрешните разногласия в тази страна, без деструктивна и още повече силова намеса отвън, посочи министерството.

Дипломати от множество страни бойкотираха днес изказването на Ареаса на среща на ООН във Виена в знак на протест срещу политиката на венецуелския президент Николас Мадуро, предаде Франс прес.

Няколко десетки представители от латиноамерикански страни, от САЩ, Канада и страни в Европа, включително Франция, напуснаха пълната с няколкостотин делегати конферентна зала, когато венецуелският външен министър застана на трибуната на министерска среща на Комисията на ООН по наркотичните вещества.

"Членовете на делегацията на Венецуела тук днес представляват правителството на Николас Мадуро и следователно не може да бъдат смятани за изразители на венецуелския народ", каза за медиите говорител на американската делегация.

В речта си Ареаса заяви, че борбата с наркотиците може да се води единство по многонационален начин и разкритикува "едностранните икономически мерки" на САЩ, които според него са стрували милиарди долари на страната му и са отслабили финансовия й капацитет да се бори срещу дрогата.

"Днес мултилатералният модел е застрашен и положението във Венецуела е пример за това. Американското правителство заплаши нашия народ с военна агресия и употреба на сила в нарушение на Устава на ООН", добави той.

От днес до 22 март във Виена се състои годишната среща на Комисията по наркотичните вещества към Службата на ООН по наркотиците и престъпността.

Лайвнюз