Германия и Испания са съгласни на удължаване на срока за Брекзит

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че лидерите на страните членки на Европейския съюз могат да одобрят кратко отлагане на Брекзит, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Можем да се съгласим на кратко отлагане, в случай че то ще бъде последвано от положителен вот в британския парламент на сделката за Брекзит", каза Меркел пред германските депутати.

Тя допълни, че ако това не стане на срещата на върха на ЕС в Брюксел, започваща днес и продължаваща утре, то ще е необходимо свикване на още една европейска среща на върха. Меркел подчерта, че е важно европейските лидери да се договорят за датата, до която да се отложи Брекзитът. Вчера британският премиер Тереза Мей поиска отсрочка от 29 март за 30 юни.

Меркел подчерта, че тя ще направи всичко възможно, за да се избегне вариантът Брекзит без сделка. Канцлерът информира депутатите, че германското правителство предвижда въвеждане на мерки, които спешно да влязат в действие в случай на Брекзит без сделка.

Испанският външен министър Жозеп Борел заяви, че Мадрид няма нищо против да се отложи излизането на Великобритания от ЕС, ако това ще помогне да се избегне хаотичен Брекзит, предаде ТАСС.

Пред радио Би Би Си британският външен министър Джереми Хънт заяви, че ЕС може следващата седмица да проведе спешна среща на високо равнище, за да предложи удължаване на срока за Брекзит, съчетано със строги условия за Великобритания, като например провеждане на друг референдум, предаде Ройтерс.

Лайвнюз