Десни и крайнодесни в Италия с нова изборна победа

Коалицията между десните и крайнодесните сили начело с партия "Лига" спечели вчера нова победа на регионални избори в Италия, предаде АФП, цитирана от БТА.

Коалицията спечели изборите в Базиликата, Южна Италия - последен тест преди изборите за Европейски парламент на 26 май.

Според резултатите от над 95 процента от избирателните секции кандидатът на коалицията, в която влиза "Лига" на вицепремиера Матео Салвини, "Напред, Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони и други партии, печели 41,9 процента от гласовете. 19,2 процента от гласовете са за "Лига", а 8,9 процента - за "Напред, Италия".

На национално ниво "Лига" управлява заедно с антисистемното Движение "Пет звезди", а "Напред, Италия" и други малки партии от коалицията между десните и крайнодесните са в опозиция.

На местно ниво обаче в много градове и региони "Лигата" и "Напред, Италия" съхраниха съюза помежду си и спечелиха шест от последните седем регионални избори.

Коалицията на лявоцентристките сили загуби региона въпреки добрия си резултат (33,3 процента от гласовете).

Самостоятелно обаче Демократическата партия получи само 7,8 процента от гласовете на избирателите.

Движението "Пет звезди" спечели 20,4 процента, но този резултат е далеч по-слаб от получените на парламентарните избори миналата година 44 процента.

Следващото изпитание за политическите сили в Италия ще бъдат изборите за Европейски парламент на 26 май, отбелязва Франс прес.

Към настоящия момент социологическите проучвания сочат, че на европейските избори най-много гласове ще събере "Лигата" (около 32 процента), следвана от Движението "Пет звезди" (22 процента) и Демократическата партия (20 процента). "Напред, Италия" се очаква да спечели около 10 процента.

Лайвнюз