ЕК: Възможни са затруднения на границата с Великобритания

Европейската комисия предупреди, че ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, преминаването на границата между Общността и Обединеното кралство може да бъде затруднено след 12 април, предаде БТА.

Отблязва се, че ЕС е предприел всички необходими мерки за избягване на допълнителните затруднения, но при подобно развитие ще бъдат въведени незабавно задълбочени митнически и паспортни проверки. Уточнява се, че това неминуемо би довело до значително повишаване на времето за пресичане на границата между ЕС и Великобритания.

Комисията допълва, че все още не са приети мерките, свързани с бюджета на ЕС и визите за британски граждани. ЕК изразява очакването тези мерки да бъдат приети навреме, след като се изяснят намеренията на Лондон.

Говорител на комисията определи като "многосказателни" картините от похода във Великобритания с настоявания за нов референдум за членството в ЕС. Свободата на изразяване е основно право в ЕС, коментира той.

Единственият ни събеседник е британското правителство. Докато то не ни каже друго, работим с разбирането, че Великобритания ще напусне ЕС.

Работим с намерението да допринесем за оттегляне със споразумение, при пълна готовност за всякакво развитие, включително най-лошото, допълни той.

Лайвнюз