Огънят пощади основата и двете кули на ,,Нотр Дам''

Основната структура на катедралата "Парижката Света Богородица" ("Нотр Дам"), както и емблематичните правоъгълни кули, са спасени, увери директорът на парижката пожарна, цитиран от АП и БТА.

Президентът Макрон обяви международна акция за събиране на средства за възстановяване на "Нотр Дам". Стотици пожарникари се включват в гасенето на пожара, избухнал по-рано в катедралата. Един от тях е сериозно ранен. 

„Можем да кажем, че основната структура на Нотр Дам е спасена и запазена“, заяви началникът на парижката пожарна Жан-Клод Гале пред журналисти. Той добави, че голям напредък на пожарникарите, включили се в акцията, е спирането на огъня да не обхване камбанарията на северната кула. Според Гале са изгорели 2/3 от покрива на сградата, а пожарникарите ще продължат да работят и през нощта, за да намалят температурата на сградата и тя да изстине.

Ректорът на "Нотр Дам" Патрик Жакен съобщи, че Тръненият венец, почитан от християните като венеца на Исус Христос, е спасен и не е пострадал по време на пожара. Венецът е придобит от крал Луи IX през 1293 година.

Пред катедралата президентът Еманюел Макрон обяви, че най-лошото е отминало и обеща, че "заедно ще възстановим Нотр Дам". Френският държавен глава благодари на пожарникарите и каза, че ще бъде стартирана международна акция за събиране на средства за възвръщането на стария облик на сградата.

Лайвнюз