Пендаровски е вероятният следващ президент на Северна Македония

Стево Пендаровски, кандидатът на СДСМ и ДСИ, е с лека преднина (27,2 %) пред Гордана Силяновска Давкова, кандидат на ВМРО-ДПМНЕ (23,5%), т.е. разликата е 3.7 процентни пункта, предаде МИА цитирана от БТА.

Това сочат резултатите от проучване, направено от Македонския център за международно сътрудничество (МЦМС) и Института за демокрация "Социетас Цивилис" (ИДСЦС) Скопие по искане на телевизия Телма.

Подкрепата за Блерим Река, кандидат на Алианса за албанците и Беса е 11% от анкетираните, което е почти идентична с тази от предходната анкета, докато Пендаровски, за разлика от първата анкета, се е увеличил преднината си от 2,6% на 3,7 процентни пункта.

Резултатите показват, че Силяновска Давкова има по-голяма подкрепа сред етническите македонци (32,6%), за разлика от Пендаровски (28.6%). Пендаровски пък има по-голяма подкрепа сред етническите албанци (20,5%), отколкото Силяновска Давкова (0,4%). Подкрепата за Пендаровски сред етническите албанци е по-голяма с 5,3% спрямо предходната анкета. Най-голяма част от етническите албанци са отговорили, че ще гласуват за кандидата Блерим Река (41,6%).

И в тази анкета, както и през предходната, мнозинството от анкетираните, т.е. 68,1% заявяват, че ще излязат да гласуват, а по-малко от една четвърт или 22,5% заявяват, че няма да гласуват.

По-голямата част от етническите македонци - 71% и мнозинството от етническите албанци (63,3%), са отговорили, че ще отидат да гласуват на изборите. Според проучването обаче на такива изявление за гласуване трябва да се гледа с голяма резервираност, тъй като практиката показва, че действителната избирателна активност е много по-ниска от тази, която е обявена в такива анкети.

Данните на друга социологическа агенция, също показаха, че кандидатът за президент, подкрепен от Социалдемократически съюз на Македония и коалицията, Стево Пендаровски би получил най-много гласове на президентските избори - 38,3”.

Това става ясно от проучване, проведено от агенция Рейтинг в периода от 8 до 14 април с 1112 респонденти.

За кандидата, подкрепен от ВМРО-ДПМНЕ и коалицията Гордана Силяновска Давкова, биха гласували 33,2%, а за кандидата, подкрепен от албанската опозиция, Блерим Река, биха гласували 12,6%, а 15,9% от анкетираните все още не знаят за кого гласуват.

Лайвнюз