Папата: Католическата църква е под атака...

Католическата църква е под атака, заяви снощи Папа Франциск, оглавявайки традиционната за Разпети петък процесия около Колизея в Рим, предаде ДПА цитирана от БТА.

Церемонията е възстановка на страданията на Исус Христос по неговия път към Голгота, разпъването на Божия син и смъртта му.

По традиция събитието се състоя на и около Колизея - място, където много ранни християни са станали мъченици по време на Римската империя.

"Наш Бог Исус, помогни ни да видим през Твоя кръст всички кръстове в света", каза папата в края на 90-минутната церемония в древния римски амфитеатър.

Духовният водач на 1,3-те милиарда католици на планетата спомена "кръста на Църквата. . . която се чувства постоянно под атака отвътре и отвън".

Тези думи може да бъдат възприети като препратка към педофилския скандал, който измъчва Католическата църква от десетилетия и се разрасна през последните години, отбелязва ДПА.

В друг вероятен намек за скандала, Франциск спомена за "кръста на малките, наранени в тяхната невинност и чистота".

Папата изброи няколко други съвременни страдалци, чието тежко положение сравни с това на Исус. Сред тях той спомена мигрантите, "които намират вратите затворени поради страх и сърцата заключени заради политически сметки".

Преди папата да говори, бяха прочетени традиционните за процесията размисли. Тази година "медитациите" са били написани от 80-годишната Еуджения Бонети - италианска мисионерка в Африка, която също така спасява жени от проституция в Рим.

Сестра Бонети спомена за "новите разпнати" - бедните, бездомните и мигрантите. "Ние искаме да извървим този Път на болката (Виа Долороса) заедно с бедните, отхвърлените от нашите общества и всички онези, които дори сега понасят разпъване на кръст", каза тя.

Италианската мисионерка изрази съжаление по повод общественото безразличие към тежкото положение на жертвите на сексуален трафик и други мигранти. Тя определи пустинята Сахара и Средиземно море като "новите гробища" в света.

Нощната церемония събра над 15 000 вярващи, според оценки на Ватикана. Папата, на 82 години, не се включи в самата процесия, а я наблюдава от подиум, от който се обърна към множеството и го благослови.

По-рано вчера Светият отец отслужи литургията "Божията страст" в базиликата "Свети Петър" във Ватикана в присъствието на стотина кардинали и епископи. Както и предишни години, облеченият в червени одежди Франциск легна по лице пред олтара - драматичен жест на молитва, който продължи около минута.

Тази вечер главата на Католическата църква ще отслужи великденско бдение отново в базиликата "Свети Петър". Кулминацията на проявите на папата по време на Страстната седмица ще бъде традиционното послание и благословия "Урби ет Орби" (Към града и към света), които Франциск ще отправи утре, навръх католическия Великден, на площад "Свети Петър" във Ватикана

Лайвнюз