Борис Джонсън е фаворит за премиер на Великобритания

Бившият външен министър на Великобритания Борис Джонсън е безспорен фаворит за наследник на Тереза Мей, показват социологически проучвания, пише БНТ.

Безизходицата около брекзит продължава да се задълбочава. Като решение на кризата, британският министър по Брекзит в сянка Кийр Стармър предлага в новия законопроект да бъде включено предложението за провеждането на втори референдум.

Допитването за наследник на премиера Тереза Мей е направено сред членовете на управляващата партия във Великбритания. 39% от анкетираните са посочили бившия външен министър Борис Джонсън като най-подходящ да оглави правителството. В четвъртък той обяви, че след оттеглянето на Тереза Мей, ще се включи в надпреварата за премиерския пост. Втори в списъка на фаворитите е бившият министър по Брекзит Доминик Рааб.

По-малко от шест месеца остават до новия краен срок за Брекзит, неяснотите около европейското бъдеще на Великобритания обаче остават.

В началото на юни Тереза Мей ще се опита още веднъж да спечели подкрепата на депутатите за споразумението за напускането на Евросъюза. Тогава тя ще обяви и графика на оттеглянето си. Не е ясно обаче, какво ще се случи, ако и следващия месец сделката с Брюксел не бъде одобрена от британските депутати. Британският парламент вече три пъти отхвърли споразумението.

Според източници от опозицията преговорите с управляващите вчера са се провалили заради разногласия за митническия съюз и провеждането на втори референдум. Според британския министър по Брекзит в сянка Кийр Стармър, обаче, на срещата Тереза Мей била прекалено слаба, заради отсъствието на ключови министри от преговорите.

Лайвнюз