МОН проверява ключа за отговорите от матурата по английски език

В момента се проверява ключът за отговорите от държавния зрелостен изпит по английски език, който е публикуван, спрямо зададените въпроси на матурата. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, предаде БТА.

Вчера се състоя вторият задължителен държавен зрелостен изпит по 13 предмета по избор на учениците в 12-и клас, като от тях най-много зрелостници се явиха на матурата по английски език - 14 494 ученици, от общо явили се 40 484. След изпита вчера зрелостници заявиха, че матурата не е била трудна, но след като излезе ключът с верните отговори към него, в интернет ученици изразиха недоволството си срещу изпита в подписка в интернет.

"Държавният зрелостен изпит по английски език е най-масовият втори задължителен изпит и материалите за него преминават през няколко етапа на проверка - първо има комисия, която ги съставя, след това има оценка на съдържанието и експертна оценка", обясни заместник-министър Михайлова. И добави, че след това изпитните материали отново се четат и се проверяват, като работят учители и преподаватели от университетите, защото това е оценка, която може да се приеме и за вход в университетите.

"Затова комисията подхожда изключително отговорно", каза Михайлова и отбеляза, че след като има петиция от ученичка, която твърди, че има неясноти, е помолила, колегата, който отговаря за съставянето на изпитните материали, да се разгледа отново изпитният материал и да се свери дали ключът към отговорите, който е публикуван, отговаря на материала от изпита. "След това ще се анализира от няколко учители, които не са участвали в матурата, за да се чуе и тяхното мнение", обясни тя

Михайлова каза, че е важно да се знае, че отговорите в ключа, там, където са свободни, те са примерни, но е важно да се запази смисълът. "Когато има свободен отговор, няма как двама човека да пишат по един и същ начин, независимо на какъв език пишат", уточни заместник-министърът. Михайлова отново увери: В момента колегите проверяват, сверяват и не би трябвало да има паника и не би трябвало да има притеснения, и който се е подготвил, ще се справи.

"През тази година матурите бяха организирани при изключителни мерки за сигурност и бяха спазени всички изисквания, за да няма теч на информация и да няма опасност някой да ни пробие сайта", коментира заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Тя отново отбеляза, че матурата по английски език е най-масовият втори зрелостен изпит, но може би е имало някой зрелостник, който е искал той да е по-лесен.

Лайвнюз