КАТ обяви поредица от летни акции

От 3 до 9 юни бе проведена специализирана полицейска операция на Пътна полиция по линия на Tispol, която покри територията на всички европейски страни. 300 души са управлявали без сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност", на около 500 са отнети шофьорските книжки, поради това, че не са заплатили глобите си в срок, 9 са обявени за издирване и са връчени около 310 електронни фиша на водачи и 300 електронни фиша на пътниците, съобщиха от МВР.

От Пътна полиция призоваха всички участници в движението да спазват правилата за движение.

Подобни акции се предвиждат и през летния сезон, предупредиха от КАТ.

Мария Ботева от Пътна полиция, коментира, че и това лято се предвиждат множество полицейски акции. Част от тях са насочени към защита на децата през лятото. От 1 юни започна акция „Ваканция. Да пазим живота на децата на пътя“ и „Безопасно лято“.

Предстоят и засилени проверки на автобусите, возещи деца на екскурзии през лятото.

Друг проблем е, че собствениците, които предоставят мотопеди и други атракциони, не изискват от туристите свидетелства за правоспособност, както и не се поставя защитна каска.

През летните месеци голяма част от пострадалите деца при катастрофи са се возили при свои близки и родители. Най-голяма част от децата, пострадали или загинали, са били пътници. Най-вече между 10 и 14 години.

Не винаги шофьорът е виновен за настъпилото ПТП, важно е да разберем, че не сме сами на пътя и да пазим не само себе си, но и останалите. Най-честата грешка е неизползването на колани, а в по-малките населени места и возенето на деца на предните седалки, отчитат още от Пътна полиция.

Лайвнюз