Кирил Ананиев: Нямам законова пречка да поискам оставката на Камен Плочев

„Един обикновен финансов въпрос се превърна в нещо голямо. От това няма смисъл. До сега никой не ми е докладвал, че има проблеми с разплащането на Здравната каса“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при гостуването си в Нова.

Припомняме, че на 16 февруари здравният министър Кирил Ананиев поиска управителят на НЗОК проф. Камен Плочев да подаде оставка. Причината - заради дълг от 270 милиона лева към чужди здравни каси Плочев поискал от парламента актуализация на бюджета на НЗОК, която не била съгласувана с Министерството на здравеопазването и Министерския съвет.

„Камен Плочев по закон трябва да внесе проектозакон за Касата. Той написа дописка с десетки дебати за лекарства и болници, но нито едно изречение за това, че има проблем с НЗОК. Няма проблем с разплащанията. Няма и финансови причини да бъде отказано лечение на българските граждани. 270 милиона лева дължим към чуждите каси. Ще изплатим 70 милиона към тях още тази година“, допълни той.

„Нямам право да внеса оставката на Плочев в парламента по закон. Но нямам и законова пречка да му поискам оставката. Една от лъжите, които той изрече е, че сме се виждали само веднъж за четири месеца. Не искам да казвам, че въпросът е политически, но е възможно да е такъв“, каза още Ананиев.

„Плочев отрече за писмото до председателя на Народното събрание, излъга ме в очите. Той реши да обиди и персонала си, че са го подлъгали да подпише писмо без да го прочете“, разкри здравният министър.

„Не мога да си представя, че такъв достоен лекар може да се забърка в нещо подобно, човек, който управлява над 3 милиарда лева. Не бих заплашил Плочев, не знам дали друг го е заплашвал. А писмото не го приемам като удар срещу мен“, заяви още по темата министърът.

„Защо ни е този скандал, когато наистина работим усилено за промяна на модела в здравния сектор“, завърши Кирил Ананиев.

Лайвнюз