Желязков: До края на годината ще има нови мотрисни влакове

Не само ще се пътува  за 3 часа до Бургас, но ще се пътува много по-комфортно. Това заяви транспортният министър Росен Желязков при гостуването си в Нова.

По думите му НКЖИ  изпълнява всички проекти, които са релевантни към трасето София - Бургас.

Има изградени участъци, има и такива, които са в процес на изграждане, каза той.

До края на септември месец се очаква всички процедури по обжалване да приключат,  за да може да се продължи с изпълнението на проектите.

По думите му до края на годината трябва да започне процедурата за доставката на нови мотрисни влакове.

Работим сериозно по отношение на всички фактори, които водят до източването на БДЖ. Въвеждат се нови системи за контрол и наблюдение. В тестови период е новата билетоиздаваща система, т.е. оттук нататък ще могат да се закупуват билети онлайн, което ще намали възможността да се купуват превозни документи без каквато и да е отчетност, каквито практики имаме, допълни той.

Железниците са най-екологичният,  най-ефективният и в бъдеще най-финансираният транспорт, който като европейска политика ще бъде развиван, каза Росен Желязков.

Не би трябвало да се очаква радикална промяна в цената на железопътния транспорт, обяви министърът. „Въпросът е в рамките  на 3-годишната бюджетна прогноза субсидията към БДЖ няма да търпи радикална промяна и затова се разчита на по-добрата усвояемост на европейските средства. 

В това число за новия програмен период ще се търсят варианти за субсидиране и финансиране за тяговия състав също с европейско финансиране”, добави той.

Лайвнюз