НС отстрани Жаблянов от заместник-председателския пост

Парламентът отстрани депутата от БСП Валери Жаблянов от заместник-председателския пост след ожесточени дебати. Искането беше внесено от депутатите на ГЕРБ и на „Обединени патриоти".

В гласуването участваха 181 народни представители. Преложението подкрепиха 110-има, против се обявиха 71, а въздържали се нямаше. "За" гласуваха депутатите от ГЕРБ, "Обединените патриоти", ВОЛЯ и един независим.

Сред мотивите им са „недопустимото твърдение на Жаблянов, че Народният съд е бил необходимо и неизбежно правосъдие" и противопоставянето му на ратификацията на договора за добросъседство с Македония.

Преди дни от БСП съобщиха, че стоят зад Жаблянов и няма да предлагат нов заместник-председател на парламента. По време на дебатите в пленарната зала в сряда лидерът на левицата Корнелия Нинова дори се закани да сезира Конституционния съд и Съда по правата на човека в Страсбург, ако съпартийникът й бъде освободен от поста.

"С подобни мотиви дори Народният съд не е работил. Те са образец на политически произвол, фактологическо слабоумие и политическа безпомощност", коментира самият Жаблянов. И допълни: "Не става въпрос за заместник-председателското място, а за демокрацията. Демократичният консенсус се основава върху плурализма на мненията, който е в основата на демокрацията.

Другото е маршировка с факли, което е външна изява на идеите на нацизма и фашизма, за които София се превръща в притегателен център. Това нещо трябваше да го заклеймите, за да бъдете истински демократи, но вие се страхувате да излезете срещу фашистите, защото имате гузна историческа съвест".

Лайвнюз