Карадайъ: Държавата не може да осигури честни и прозрачни избори

Направихме анализ на резултатите от евроизборите и обществено-политическата обстановка в страната, набелязахме необходимите действия и мерки, които ни предстоят. Освен това обсъдихме издигането на кандидати за местните избори. Това заяви председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ, предаде БТА.

Отчитаме липсата на реформи, влошаване на състоянието на здравните услуги, образованието и нарушаването на правата и свободите на българските граждани, както и нарастване на бедността. Обсъдихме и последните скандали, допълни той. 

От ДПС смятат, че провалът на управлението наближава. 

„Длъжни сме да защитим свободата демокрацията на всички български граждани. ДПС заявява своята категорична позиция, че управлението в страната е пълен провал и основана вина носи ГЕРБ. Рисковете за сигурността изискват отговорно поведение за бъдещето на страната. 

Мирът и демокрацията трябва да бъдат защитени. Бедността расте, омразата и разделението продължава. За нас е важно в местното самоуправление да управляват партии и политици, които са доказали привързаността си към европейските ценности и демокрацията“, подчерта Карадайъ.

„Изборните правила отново се променят в последния момент. Държавата абдикира от задължението си да осигури честни и прозрачни избори. Вместо държавата да закупи, осигури сигурността и сертификация на машините, управляващите необосновано предлагат отмяна на машинното гласуване. Ние сме не само за машинно гласуване, но и за машинно преброяване на гласовете. Това ще премахне субективния фактор. 

Призоваваме всички партии, държавни органи и институции да бъдат във висотата на своите правомощия и да гарантират честни избори“, каза още председателят на ДПС.

Относно целите на ДПС за местните избори, Мустафа Карадайъ подчерта, че за тях е важно да запазят влиянието, което имат в местната власт, ако може и да го разширят.

Лайвнюз